Facebook
Steam

Prezentare Half-Life 2

hl2cover.jpgHalf-Life 2 este un joc de calculator first-person shooter science fiction  şi continuarea mult aclamatului Half-Life. Acesta a fost dezvoltat de Valve Corporation şi a fost lansat pe 16 noiembrie 2004, în urma unei aşteptări lungi de cinci ani. Jocul foloseşte motorul de joc Source, care include o versiune puternic modificată a motorului de fizică Havok şi a fost primul joc video care a solicitat activarea produsului online. Iniţial disponibil doar pentru PC-uri bazate pe Windows, jocul a fost de atunci portat pe Xbox şi Mac OS X.

Half-Life 2 are loc într-o lume distopică în care evenimentele din Half-Life au ajuns pe deplin să provoace asuprirea societăţii umane, care a fost înrobit de un imperiu multidimensional cunoscut sub numele de "Combine". Jocul are loc în şi în jurul oraşului fictiv City-17 şi urmăreşte aventurile omului de ştiinţă Gordon Freeman, care trebuie să lupte împotriva unor cote extrem de nefavorabile, cu scopul de a supravieţui. Jocul a obtinut comentarii pozitive şi a primit aprecieri critice pentru avansatele animaţii, sunete, naraţiune, grafică, inteligenţă artificială (AI), etc. Jocul a câştigat peste 40 de premii "Joc PC al Anului" pentru anul 2004. Din data de 03 decembrie 2008, peste 6,5 milioane de copii din Half-Life 2 au fost vândute in retail. Deşi cifrele vânzărilor prin Steam sunt necunoscute, la jumătatea anului 2008 rata lor de vânzare a depăşit vânzările anterioare şi sunt mult mai profitabile per unitate. Au apărut două completări episodice la joc, Half-Life 2: Episode One şi Half-Life 2: Episode Two, în iunie 2006 şi octombrie 2007, următoarele evenimente continuă originalul Half-Life 2. Half-Life 2 a fost lansat, fără o componentă multiplayer, şi în schimb a fost ambalat cu Counter-Strike: Source. Câteva săptămâni mai târziu, Valve a lansat Half-Life 2: Deathmatch pe Steam. Scopul acestui joc este de a ucide cât mai mulţi jucători, folosind o varietate de mijloace.

Half-Life 2 este un first-person shooter (FPS), acţiunea este întotdeauna prezentată din perspectiva lui Gordon Freeman. Un HUD în partea de jos a ecranului indică starea de sănătate a jucătorului, nivelul de  energie, şi statutul muniţiei, în timp ce un ecran de comutare prezintă armele disponibile în partea de sus. Sănătatea şi energia pot fi reîncărcate prin ridicarea unor materiale medicale şi celule de energie, sau prin utilizarea unor dispozitive de încărcare montate pe pereţi. Jucătorul navighează printr-un set de niveluri avansând în joc, se luptă cu trupele transumane cunoscute ca Combine precum şi creaturi extraterestre ostile. Puzzle-uri şi secvenţe care implică vehicule sunt intercalate pe parcursul jocului. Player-ul învinge inamicii cu un sortiment întreg de arme. Cea mai interesantă armă este Zero-Point Energy Field Manipulator, sau "arma gravitaţională". Folosind acest aparat, jucătorul poate ridica obiecte, le poate arunca sau să le ţină ca un scut improvizat.

gun.jpg

Zero-Point Energy Field Manipulator

Originalul Half-Life are loc într-un laborator la distanţă numit Black Mesa Research Facility. În timpul unui experiment, cercetătorii de la Black Mesa provoacă accidental o "cascadă de rezonanţă", care deschide un portal într-o lume străină, Xen. Creaturi ostile Xen inundă Black Mesa prin intermediul portalului şi încep să ucidă tot ce mişcă. Jucătorul preia rolul lui Gordon Freeman, unul dintre oamenii de stiinţă, care au fost implicaţi în accident şi care acum trebuie să scape din laborator. Gordon reuşeşte să-l anihileze pe Nihilanth, creatura care ţine portalul deschis. La sfârşitul jocului, un personaj misterios cunoscut sub numele de G-Man îl extrage pe Gordon din Black Mesa si îi oferă o sarcină de completat. Gordon este ulterior pus în stază (tub de hibernare). Evenimentele dintre cele două jocuri sunt treptat dezvăluite pe parcursul a Half-Life 2. Ca un rezultat direct după moartea lui Nihilanth, Pământul este invadat rapid şi cucerit de către o civilizaţie extraterestră, Combine. Menţine un stat poliţienesc de pe tot globul, Combine izolează oamenii rămaşi în numeroase oraşe şi foloseşte un câmp de energie pentru a împiedica reproducerea umană. Fostul administrator al Black Mesa, Wallace Breen, responsabil pentru negocierea unui acord de pace între Combine şi oameni, devine guvernator al Pământului, cu scopul de a păstra oamenii sub control. Cu toate acestea, o forţă de rezistenţă subterană, inclusiv oameni de stiinţă de la Black Mesa, lucrează la modalităţi pentru a învinge extratereştrii.

city17.jpg

City 17

Mediile în Half-Life 2, în conformitate cu povestea jocului, toate au o temă distinctă post-apocaliptică, sunt variate, şi includ Europa de Est, oraşul City-17, Ravenholm infestat cu zombi, închisoarea de coastă Nova Prospekt, şi interioarele extraterestre ale Cetăţii. La începutul jocului, G-Man vorbeşte cu Gordon Freeman intr-o viziune halucinativă, îl scoate pe Gordon din stază şi îl pune pe un tren spre City-17. Atunci când trenul ajunge, Gordon coboară şi trece prin punctele de control ale Combinei, de unde acesta este reţinut de către un ofiţer de protecţie civilă. După ce întră într-o cameră de interogatoriu, ofiţerul se dezvăluie, este fostul coleg, Barney Calhoun care lucrează sub acoperire, şi îl ajută pe  Freeman să ajungă la laboratorul doctorului Isaac Kleiner. După întâlnirea cu Alyx Vance, Freeman este instruit de Kleiner într-un teleportor improvizat, astfel ca să poată fi extras în condiţii de siguranţă din baza de rezistenţă către Black Mesa de Est, împreună cu Alyx, condusă de tatăl ei, Dr. Eli Vance. Cu toate acestea, în urma unei erori Freeman se află chiar în afara laboratorului lui Kleiner. Combine sunt acum avertizaţi cu privire la prezenţa lui Freeman care-şi continuă drumul prin intermediul sistemului de canale, pentru evitarea forţelor inamice şi utilizează ajutorul luptătorilor rezistenţei umane pentru a ajunge în siguranţă la Black Mesa East.

novaprospekt.jpg

Nova Prospekt

Dr. Vance si Dr. Judith Mossman îl informează pe  Freeman asupra evenimentelor de la incidentul de la Black Mesa. Între timp laboratorul este atacat şi Dr. Vance este capturat. Freeman este separat de Alyx, el trebuie să călătorească la Nova Prospekt, o fostă închisoare, pentru a-l salva pe tatăl ei. Pe drum, Freeman întâlneşte alţi aliaţi, inclusiv Tatăl Grigori în oraşul Ravenholm infestat de zombi, colonelul Odessa Cubbage şi forţele sale. Dupa ce a parcurs un drum pe o plajă infestată cu Antlioni, Freeman ajunge la Nova Prospekt şi începe să-l caute pe Dr. Vance. Alyx în cele din urmă ajunge la el şi se alătură în căutarea lui. Împreună, ei descoperă că Dr. Mossman este un spion pentru Combine, dar înainte de a o putea opri, ea se teleportează cu Dr. Vance înapoi la sediul Combine, cunoscut sub numele de Cetatea. Freeman şi Alyx o urmează, iar facilitatea este distrusă de o defecţiune a teleportorului. Acţiunile lor din Nova Prospekt au inspirat rezistenţa umană, care au pornit o rebeliune completă,transformând City-17 într-un câmp de luptă. Alyx asistă Dr. Kleiner în acţiunile de escortare a civililor, pentru a-i scăpa din oraş, în timp ce Freeman se alătură rezistenţei şi luptă contra forţelor Combine. Alyx este capturată şi dusă la Cetate. Freeman intră în Cetate ca să o salveze pe Alix. După lupte grele, cu doar un tun gravitaţional modernizat, în cele din urmă ajunge la biroul Dr. Breen, unde se află şi Dr. Mossman. În timp ce Alyx şi Eli Vance sunt aduşi, Dr. Breen încearcă să-l convingă pe Freeman să lucreze pentru el, dar Judith Mossman se răzgândeşte, se confruntă cu Dr. Breen şi îl eliberează pe Gordon. Dr. Breen evadează în partea de sus a Cetăţii şi încearcă să se teleporteze departe de Pământ. Freeman îl urmăreşte şi atacă reactorul. Reactorul explodează la câţiva metri distanţă de Freeman şi Alyx, timpul se opreşte şi G-Man apare. El îl laudă pe Gordon şi apoi îl plasează înapoi în stază.

hl2reactor.jpg

Citadel Reactor

Finalul de Half-Life 2 este foarte similar cu cel al originalului: după finalizarea unei  sarcini dificile, Gordon este extras de G-Man, care-l felicită şi îl informează că ar trebui să urmeze sarcini suplimentare. Soarta multora dintre personajele principale, cum ar fi Alyx, Eli, şi Judith nu sunt explicate. Foarte puţine dintre întrebările ridicate de Half-Life au primit răspuns, iar apar noi semne de întrebări. Identitatea şi natura G-Man rămâne încă un mister. Un număr dintre aceste aspecte sunt abordate, totuşi, în continuare prin jocurile, Episode One şi Episode Two.

Sursa: Wikipedia

 

COM_COMMENTS_COMMENTS_COUNT

Cancel or