Facebook
Steam

Prezentare Half-Life

hlcover.jpgHalf-Life este un joc video first-person shooter science fiction dezvoltat de Valve Software, produs de debut al companiei şi primul din seria Half-Life. Prima dată a fost lansat de Sierra Studios la 19 noiembrie 1998, jocul a fost lansat pentru PlayStation 2 pe 14 noiembrie 2001. În Half-Life, jucătorii îşi asumă rolul doctorului Gordon Freeman, un fizician care a absolvit recent, care trebuie să lupte să iasă dintr-o instalaţie de cercetare subterană secretă, a căror cercetări şi experimente în tehnologia de teleportare au rezultat într-un dezastru.

Valve, înfiinţat de către foşti angajaţi ai Microsoft, a avut dificultăţi în găsirea unei companii  pentru lansare, mulţi crezând că a fost un proiect "prea ambiţios". Sierra On-Line a semnat în cele din urmă jocul, şi-au exprimat interesul în a face un joc de acţiune tridimensional. Jocul a avut prima sa apariţie publică importantă în 1997 la Electronic Entertainment Expo. Proiectat pentru Windows, jocul foloseşte o versiune puternic modificată a motorului Quake numit GoldSrc. La lansarea sa, criticii au salutat prezentarea de ansamblu, a câştigat peste 50 de premii "Joc pentru PC al Anului". Gameplay-ul jocului a influenţat considerabil jocuriele FPS pentru anii următori, şi aceasta a fost considerată drept una dintre cele mai bune jocuri din toate timpurile. Din data de 16 noiembrie 2004, Half-Life s-a vandut in opt milioane de copii. Din data de 14 iulie 2006, franciza Half-Life a vândut peste 20 de milioane de unităţi. Half-Life a fost urmat în 2004 de Half-Life 2, care a primit de asemenea aprecieri critice. Un SDK pentru Half-Life a fost lansat şi este folosit ca bază pentru multe moduri multiplayer, cum ar fi Counter-Strike. Alte multiplayere includ Team Fortress Classic (TFC), Day of Defeat (DOD), Deathmatch Classic (DMC), Adrenaline Gamer (AG). TFC şi DMC au fost dezvoltate la Valve Software. Counter-Strike, Day of Defeat, şi altele, şi-au început viaţa prin activitatea unor dezvoltatori independenţi (auto-numiţi "modders"), mai târziu fiind cooptaţi de Valve. În prezent fanii aşteaptă începerea proiectului pentru Half-Life 3, dar Valve deocamdată a lansat jocul Portal, şi lucrează la continuare: Portal 2, care va fi lansat în curând.

Half-Life este un first-person shooter care necesită ca player-ul să efectueze sarcini de luptă şi să rezolve puzzle-uri pentru a avansa prin joc. Jucătorul pierde rar capacitatea de a-l controla pe Gordon, care nu vorbeşte niciodată şi nu este văzut în joc, Half-Life nu are nici "niveluri", se împarte, în schimb, pe capitole, ale căror titluri apar pe ecran. Progresul prin lume este continuu, cu excepţia pauzelor pentru încărcare. Half-Life are o gamă largă de arme. Arma default al jocului este ranga, care poate fi folosită pentru lupta corp la corp, precum şi un instrument de eliminare obstacole şi de spargere cutii şi lăzi, care conţin uneori elemente utile. Jocul are, de asemenea, numeroase arme convenţionale, cum ar fi pistolul Glock 17 , puşca SPAS-12, pistol mitralieră MP5 cu un lansator de grenade ataşat, Colt Python 0.357 Magnum revolver , şi lansator de rachete, precum şi arme anormale variind de la o arbaletă la arme extraterestre, cum ar fi Snarks. Două arme experimentale, tunul Tau (poreclit pistol Gauss) şi arma gluon, sunt construite de către oamenii de ştiinţă şi sunt achiziţionate de către jucător mai târziu în joc. Odată cu instalarea High Definition Pack, grafica armelor este îmbunătăţită în mod substanţial.

blackmesa.jpg

Black Mesa Research Facility

Cea mai mare parte a jocului este situată într-o zonă deşertică, la distanţă de New Mexico în Black Mesa Research Facility, un complex fictiv. Protagonistul jocului este un fizician, Gordon Freeman, un absolvent al Institutului de Fizică Experimentală la Universitatea din Innsbruck şi doctor în filozofie în fizică teoretică prin MIT. Freeman devine unul dintre supravieţuitorii unui experiment la Black Mesa, care funcţionează greşit, în urma căreia extratereştrii pătrund în laborator prin porţi dimensionale. Când Freeman încearcă să găsească ajutor pentru răniţi, el descoperă că este prins între două părţi: extratereştrii ostili şi o unitate secretă de luptă a Forţelor Speciale expediată să cureţe locul incidentului prin eliminarea străinilor, precum şi Dr. Freeman şi a altori supravieţuitori din personalul Black Mesa. Pe parcursul jocului, o figură misterioasă cunoscută ca "G-Man" apare în mod regulat, şi pare a monitoriza progresul lui Freeman. În cele din urmă, Freeman, cooperând cu supravieţuitorii incidentului îsi continuă drumul spre misteriosul "Complex Lambda" din Black Mesa (semnificat cu caracterul grecesc "λ" ), unde o echipă de supravieţuitori îl teleportează într-o lume extraterestră Xen pentru a-l ucide pe Nihilanth, paznicul porţii dimensionale.

Sursa: Wikipedia

 

COM_COMMENTS_COMMENTS_COUNT

Cancel or